Kiivain näyttelyruuhka keväältä on takana ja kesän loppukin jo lähestyy samoin kuin perinteinen järjestömme kesäretki. Matkalle olisi mahtunut enemmänkin lähtijöitä ja toivottavasti entistä useampi liittyy mukaan joukkoon tulevina vuosina!

Alkuvuoden rekisteröintien perusteella jämtlanninpystykorvat ovat ohittaneet harmaiden rekisteröintien määrät yli 20 %:lla. Harmaiden rekisteröinnit näyttävätkin alkuvuoden perusteella vähenevän selvästi edellisvuodesta – en ole lainkaan pahoillani, vaikka olisin tämän oletuksen suhteen väärässä ja toivottavasti uusi rekisteröintikäytäntö sekä rekisteröintiruuhkat kennelliitossa selittävät osaltaan tuota negatiivista tilastotietoa. Se puolestaan tarkoittaisi jämtlantilaisten rekisteröintien selvää lisääntymistä!

Rekisteröinnit ovat puhuttaneet paljon muutenkin. Vuoden alussa astui voimaan uusi rekisteröintiohje, jonka mukaan kasvattajan tulee tunnistusmerkityttää pennut jo ennen rekisteröintiä. Käytännössä tunnistusmerkintä hoidetaan muutaman viikon iässä ja silloin pennut on luonnollisesti myös nimettävä. Entistä useammin onkin käynyt niin, että pentujen luovutushetkellä ei ole ollut papereita luovutettavaksi uudelle omistajalle. Lisäongelmia kasvattajalle tuo pentujen tunnistamisen vaikeus. Käytännössä sirutettuja pentuja varten joutuu moni kasvattaja hankkimaan lukulaitteen oikean pennun ja paperin yhdistämiseksi toisiinsa joko lainaan tai ostamaan omakseen.

Suomen kennelliiton kevätvaltuuston aikaan asiat näyttivät jo kääntyvän parempaan suuntaan niin liiton talouden kuin toiminnankin kannalta. Kuitenkin piakkoin tuon jälkeen uudet YT-neuvottelut käynnistyivät. Varsin moni meistä on omassa työelämässäänkin tutustunut kyseisen kirjainyhdistelmän synnyttämään tilanteeseen. Varsin harvoin työilmapiiri ja motivaatio asioiden edistämiseen on silloin työyhteisössä parhaimmillaan. Nähtäväksi jää, millä aikataululla koiranomistajien palvelun vaste palaa tyydyttävälle tasolle etenkin kun myös kiivaimmillaan oleva lomakausi sotkee asioita entisestään. Osa kennelliiton palveluista on jo aiemmin siirretty tulosvastuulliseen tytäryhtiöön (Showlink) ja jos ei sen takia niin ainakin siitä huolimatta myös monien tuotteiden hinnat ovat nousseet selvästi.

Meidän koiraharrastajien sanotaan olevan hulluja, koska laadimme itse itsellemme uusia sääntöjä, rajoituksia ja määräyksiä hankaloittamaan harrastustamme. Ehkä tuossa piilee ainakin puolittainen totuuskin, mutta yleensä noilla ohjeilla ja rajoituksilla pyritään tietysti edistämään, kehittämään tai edes turvaamaan jotain koirajalostukseen liittyvää hyväksi koettua asiaa ja ominaisuutta eikä päinvastoin. Kiistämätön tosiasia on kuitenkin se, että ennen kasvattajaksi ryhtymistä on selvitettävä entistä enemmän asioita, eikä pennuttamiseen voi ryhtyä vain hetken mielijohteesta nartun juoksun alkaessa.

Kennelliiton päätöksellä PEVISAn terveyslausuntojen on oltava voimassa jo astutushetkellä.  Esimerkiksi lonkkakuvauksia ei siis enää ehdi hoitaa kuntoon vasta pentujen rekisteröintiä suunniteltaessa. Lisäksi nartun pentueittein määrälle sekä nartun iälle on asetettu erityisehtoja ja rajoituksia. Kennelliiton määräysten lisäksi rotujärjestömme on laatinut uudet ohjeet eri yhdistelmien suosittelemiseksi ja luokittelemiseksi. Näistä asioista löytyy enemmänkin tietoa toisaalla tässä lehdestä.

Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen! Kylmä ja kostea aamu lyhyen lämpimän kauden jälkeen aiheuttaakin ristiriitaisia tuntemuksia. Toisaalta kalvakka keli puistattaa epämiellyttävästi, mutta toisaalta se taas muistuttaa siitä tosiasiasta, että syksy kera uuden koe- ja metsästyskauden lähestyy jälleen kerran. Nyt onkin syytä valmistautua tulevaan koekauteen myös päivittämällä tietojaan koesäännöistä ja arvosteluohjeista. Sääntökirjakin kun on nyt uusittu!