Syksyn jahti on tätä kirjoitettaessa monessa seurassa kiivaimmillaan - hätäisimpien jo lopetellessakin pyyntiä. Omalla kohdalla pyynti on tähän mennessä huipentunut 12-piikkisen sonnin kaatamiseen oman koiran hyvästä haukkutyöskentelystä. Poikkeuksellisen hyvän syksyn jahdista on tehnyt muutenkin ennakko-odotuksia parempi tilanne saaliin osalta.

Koekausi on tyypillisesti kahtiajakoinen; merkittävä osa kokeista pidetään ennen pyyntikautta ja marraskuulla kokeissa käyminen jälleen lisääntyy uudelleen.

Kokeissa käymisen osalta meillä kaikilla on suuria odotuksia menestyksen suhteen. Menestymiseksi voidaan katsoa se ensimmäinen ykkönen, koiran saaminen valioksi tai menestyminen valinta- ja karsintakokeissa taikka hyvien palkintojen saalistaminen niitä tarjoavista kilpailuista. Harvoille ja valituille menestys huipentuu arvo-otteluihin osallistumisen kautta. Syksyn arvokisaputken aloittaa juniorimestaruusottelu Ilmajoella jatkuen narttujen mestaritarottelulla Oulaisissa valintoineen sekä urosten mestaruusottelulla Haminassa valintoineen. Joulukuun alussa pidetään vielä ystävyysottelu rotujärjestöjen kesken.

Alkusyksyn kokeista on tullut enimmäkseen positiivista palautetta uusitun sääntökirjan sisältöön liittyen. Uusi punainen kirja ei ole varmasti vielä lähelläkään täydellistä, mutta kiistatta se on vähentänyt eri tulkintojen tarvetta monessa kohdassa. Tulkinnanvaraa tuntuu edelleen kuitenkin muutamaan arvosteluohjeen kohtaan jääneen. Onpahan nyt ainakin hieman yhtenäisempi pohja keskustella oikeiden muutosten tarpeesta ja sisällöstä. Pohjoismainen yhteistyö on myös käynnissä sääntöjen ja sähköisen tiedonvälityksen kehittämiseksi.

Vuosikausia oli varsin hiljaista niin sanottujen ”varjoryhmien” osalta. Tänä syksynä on kuitenkin ilmennyt useita tapahtumia, joissa nykytekniikan tarjoamia uusia ulottuvuuksia on hyödynnetty häikäilemättömästi virallisen koeryhmän ulkopuolisten henkilöiden toimesta. Osa henkilöistä on alunperin saattanut ”eksyä” maastoon puhtaasti uteliaisuuttaan -  joskin siinä mielessä tarkoitushakuisesti, että tekniikkaa on käytetty hyväksi. Osa taas on kiistatta liikkeellä tarkoitushakuisesti edesauttamassa (tai haittaamassa) koiran työskentelyä tai jos ei työskentelyä niin ainakin vaikuttamassa arvosteltavaan suoritukseen hyvin kyseenalaisin keinoin.

Kennelliitto jaksaa yllättää muutoksilla niin organisaatiotasolla kuin käytännön tekemisessä. Viimeinen suurempi muutos koskee palvelutoimintojen ulkoistamista tytäryhtiölle ja eri toimintojen hajauttamisena eri paikkakunnille. Säästöihin ja tehokkaampaan toimintaan sekä parempaan palveluun tähtäävien muutosten vaikutuksen näemme sitten lähitulevaisuudessa. Vaikuttamisen mahdollisuudet kennelliitossa ovat metsästyskoiria edustavilla tahoilla vähentyneet vuosien mittaan. Entisen puheenjohtajamme Jaakko Ilvosen ollessa erovuorossa kennelliiton hallituksesta meidän tulisikin käyttää vaikuttamismahdollisuuttamme tuon paikan turvaamiseksi myös jatkossa.