Vuosikokouksemme 13.3. Kalajoella lähestyy ja toivotan kaikki tervetulleiksi tänne Keski-Pohjanmaan kennelpiirin alueelle. Lomaliiton konkurssi aiheutti yhden alueen hotellin sulkemisen ja samalla ”katosi” n. 50 mökkiä vuokrattavien majoitusten listalta. Kalajoen hiekkasärkkien alueen kesäsesongin mukaan mitoitettu majoituskapasiteetti tarjoaa kyllä riittävästi tilaa huolimatta mahdollisista talvilomalaisista. Paikallinen hirvikoirakerho on valmistellut tapahtumaa niin kokouksen kuin näyttelynkin osalta – siitä kiitokset heille jo näin etukäteen ja toivottavasti kaikki menee hyvin ja säätkin suosisivat meitä kyseisenä viikonloppuna.

Keväiseen tapaan myös kiivain pennutuskausi on kohta käsillä. Astutuspalstojen listat ovat varsin näyttävät molempien lukumääräisesti suurempien rotujemme osalta. Listoilla on nähtävissä myös nykyisin käytössä oleva luokittelu jalostusneuvojan suositukselle (A-C). Kannattaa muistaa, että kyseinen luokittelu ei automaattisesti anna mitään takeita jälkeläisten hyvyydestä samoin kuin mahdollinen suosituksen puuttuminen ei automaattisesti tarkoita kelvotonta yhdistelmää! Jalostusneuvonnan ja käytettävissä olevan virallisen tiedon hyödyntäminen näkyy tuossa luokituksessa ja lisää osaltaan odotusarvoa tulevien pentujen suhteen.

Kuopion jalostuspäiville kerääntyi jälleen merkittävä määrä alan harrastajia kuuntelemaan asiantuntijoiden luentoja ja kuulemaan uutisia yksittäisten rotujen tilanteesta  sekä keskustelemaan jalostukseen liittyvistä asioista. Tapaamisen sosiaalista merkitystä ei sovi myöskään väheksyä.

Ylituomareiden jatkokoulutukset toteutuvat helmikuun aikana kaikilla lohkoilla ja toivottovasti mahdollisimman moni ylituomareista ehtii niihin osallistua. Tulevana syksynä on varmasti heille kaikille tarvetta. Syksyn 2009 koekäyntien määrä ylitti jo 8000 eli koekäynnit jatkoivat edelleen kasvuaan. Monilla alueilla kokeiden määrää ei lisätty, mutta koekäynnit saattoivat silti lisääntyä kymmeniäkin prosentteja eli koirien määrä yksittäisissa kokeissa kasvoi. Tähän mennessä saatujen tulosten perusteella kasvu on ollut voimakkainta Kymessä ja Keski-Pohjanmaalla.

Tulevaan vuosikirjaan liittyen tilanne näyttelytulosten tallennuksen osalta on hyvä. Sanalliset selitykset arvostelusta tulevat haukkaamaan melkoisen tilan uudessa vuosikirjassa. Vielä tällä hetkellä on auki se, saadaanko niitä kaikkia edes mahtumaan normaalissa jakelussa lähetettävään vuosikirjaan. Koetulosten osalta tilanne on paljon heikompi, sillä vielä tammikuun aikana ei läheskään kaikkia koepapereita ollut tallentajien käytettävissä. Tilanne on käsittämätön, sillä sääntöjen mukaan koepaperit on toimitettava viikon kuluessa kokeesta pöytäkirjantarkistajalle. Toiminta kaipaa terävöittämistä tuolla saralla, sillä kokeen järjestämiseen liittyvät tehtävät eivät ole suinkaan ohi vaikka tulokset esim. netin tulospörssiin toimitettaisiinkin jo koepäivän iltana. Myös sääntöjen edellyttämistä velvoitteista on huolehdittava paperitöiden osalta!

Kennelliiton toimintaan liittyvän arvostelun sijaan päätän tällä kertaa kirjoitukseni hirvikoirien rekisteröintimääriin liittyvällä kommentoinnilla. Yhteenlaskettuna kaikkien hirvikoirarotujen rekisteröinnit laskivat selvästi samoin kuin pelkästään meidänkin rotujärjestömme rotujen yhteenlasketut rekisteröinnit. Jos negatiivinen kehitys jatkuu niin tuo tulee viiveellä näkymään myös koekäyntien määrässä. Suhteellisesti eniten laskivat harmaa norjanhirvikoira (-24,6%) ja venäläis-eurooppalainen laika (-20,9%). Kasvussa olivat vain jämtlanninpystykorva (+6,2%) sekä karjalankarhukoira (+2,8%). Vielä syyskuussa jämtien kasvu näytti paremmaltakin, mutta loppuvuoden rekisteröinnit eivät kehittyneet odotetusti. Jämtlanninpystykorvan edellä rekisteröintien määrässä on enää 4 rotua ja näistä 2 olisi saavutettavissa 2007 vuoden kasvulukemilla hyvinkin pian. Toisaalta vuoden 2007 jälkeen jämtlanninpystykorvankin rekisteröinnit muutokset ovat olleet sadan sisällä (1181, 1091, 1159), joten suurempi muutos ei vaikuta todennäköiseltä lähitulevaisuudessa. Suurin kasvu hirvikoirien rekisteröinnissä ajoittui kuitenkin samaan aikaan pyyntikulttuurin muutoksen kanssa, kun siirryttiin ajopyynnistä koirien avulla tapahtuvaan jahtiin. Monissa hirviporukoissa on saavutettu kyllästymisen aste hirvikoirien määrässä ja suuremmat muutokset tapahtunevatkin jatkossa ensisijaisesti rotujen osuuksien kesken.