Tänä päivänä on hyvin populistista vaatia GPS:n vapauttamista hirvenhaukkukokeissa. Mitä se tarkoittaa?

GPS-paikantimen hyödyntäminen kokeissa on puhuttanut vuosikausia ja sen vapauttamista arvostelussa on vaadittu toistuvasti.

Paikannin antaa lahjomatonta tietoa koiran liikkumisesta ja käyttäytymisestä niin haun aikana kuin hirvityöskentelyssäkin. Kaikki GPS-paikantimen käyttäjät ovat tietoisia laitteen eduista koiran paikantamisessa metsästyksen yhteydessä, kokeissa tai koiraa koulutettaessa. GPS kertoo lahjomattomasti sen, missä koira on ja mitä se tekee. Yleensä näin.

GPS:n käyttö on vapaata hirvenhaukkukokeissa.

GPS:n käyttö ei ole sallittua arvostelussa!

Lähes kaikilla aktiiviharrastajilla, jotka toimivat normaalien (lue: Suomessa hyvien) kuuluvuuksien alueella on GPS-laite jo käytössään. Osa pitää varmuuden vuoksi koiran mukana yhdistelmänä perinteisempää ”haravatutkaa” mahdollisten laite- tai kuuluvuusongelmien varalta.

Laitteita on monelaisia. Osa sinnittelee vielä ensimmäisillä reppumallin benefoneilla, jotka olivat pitkään ainoa todellinen vaihtoehto. Osa on pitänyt koirapään laitteena tuon vaikka olisi jos käyttäjän päässä vaihtanutkin uudempaan puhelin- ja ohjelmaversioon mm. karttojen lataamisen helppouden vuoksi.

Uusilla laitteilla saadaan haluttaessa lähes reaaliaikaista tietoa koiran tekemisistä ja suoritusta voidaan tarkastella jälkikäteen vaikka PC:ltä paremman havainnollisuuden vuoksi. Nykyinen suomalainen koekulttuuri perustuu vapaaehtoisten harrastajien "kaksoistuomarointiin" ja harrastajien osaamisen taso vaihtelee luonnollisesti melkoisesti. Useimmat meistä tuntevat jollakin tavalla sen oman laitteensa, mutta osa käyttäjistä turvautuu omankin laitteen kohdalla kaverien apuun melkeinpä ohjelman käynnistämisestä alkaen.

GPS:n hyödyntäminen arvostelussa matkojen mittaamista lukuunottamatta edellyttää arvosteluohjeiden kirjoittamista uudelleen monelta osin. Miten arvostellaan esim. hakunopeus ja –laajuus GPS:n avulla?

Me kaikki tiedämme GPS:stä katsoen onko koiran haku hyvää vai ei. Siinä vaiheessa kun tuon ”hyvyys” pitää muuttaa pisteiksi tarvitaan yhtenäinen linja ja kirjalliset ohjeet arvostelua varten. Hakulenkkien ääripäät on helppo erotella, on sitten kyseessä lähipuun takana myyrien kaivelu tai kilometrien päässä pitkin tietä kylille juoksu. Kaikki varsinainen haku näiden välillä onkin sitten selvästi vaikeampi ”kirjoittaa auki” GPS:llä arvosteltavaksi.

Nykyisten arvosteluohjeiden pienellä täsmentämisellä voitaisiin kuitenkin määrittää mm. löytömatka, löydön tapahtuminen, karkon pituus, haukun mahdollinen siirtyminen, koiran luopuminen työskentelystä ja tiellä juokseminen yms. asioita kohtuullisen helposti.

Luonnollisesti GPS:n käyttäjänä pitäisi olla tuomari eikä koiranohjaaja. Näin päästään todenmukaisempaan arvosteluun niin koiran positiivisten ansioiden kuin niiden negatiivistenkin tekemisten osalta. Vähenisikö GPS:ää käyttäen esim. niukasti 240 min ylittävien työskentelyjen määrä koiran ”löytyessä” hieman aiemmin?

 GPS:n käyttö tulee vapauttaa arvostelussa, mutta hallitusti astettain nykyisten sääntöjen puitteissa tai kerralla kirjoittaen arvosteluohjeet uusiksi!