Lunta on Suomessa tänäkin talvena piisannut. Monin paikoin loppuvuoden kokeita on jouduttu perumaan kohtuuttoman ja koiralle vaarallisenkin lumitilanteen vuoksi. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä selvillä vuoden 2010 lopullinen koekäyntien määrä. Kennelliiton tallennettujen tietojen perusteella voisi olettaa, että jämttien osalta koekäyntimäärä tulee kasvamaan kun taas harmaiden kohdalla pudotusta tulee jonkin verran. Tämä heijastelee luonnollisesti myös viime vuosien rekisteröintimäärien kehitystä.

Harmaa norjanhirvikoiran rekisteröintien voisi sanoa jopa romahtaneen 2009 pudotuksen ollessa silloin yli 24 %. Toivottavasti aallonpohja on nyt saavutettu, koska rekisteröintimäärä oli 2010 jo aavistuksen parempi kasvaen reilun prosentin verran ja määrä oli 987 kpl.

Jämtlanninpystykorvien rekisteröinnit lisääntyivät jo edellisenä vuonna yli 6 % ja kasvu jatkui viime vuonna yhä voimistuen. Vuoden 2010 rekisteröintitilastoissa jämtlanninpystykorva säilyi viidennellä sijalla ja rekisteröintimäärä kasvoi 16 % ollen nyt 1346 kpl.

Rotujemme yhteenlaskettu rekisteröintimäärä palasi lähes toissavuoden tasolle. Jämtlanninpystykorvia rekisteröitiin kaikista roduista 5. eniten ja harmaa norjanhirvikoira paransi asemaansa listalla yhdellä pykälällä sijoittuen sijalle 8.

Osa kasvattajista on arvostellut voimakkaasti rotujärjestöämme negatiivisen informaation välittämisestä harmaiden osalta. Tämä liittyy tietenkin mm. tappijalkaisuuden ja rasvapattien tutkimiseen ja näistä tiedottamiseen. Vastuullisessa kasvatustoiminnassa ongelmien lakaisu maton alle ei ole oikea tapa toimia. Ongelmat täytyy tiedostaa ja tutkia, mutta mihinkään ylireagointiin ei todellakaan ole syytä.

Harmaa on nimensä mukaisesti hirvikoira ja onneksi myös hyvä sellainen!


Hirvenhaukkukokeiden säännöt

GPS-paikantimen hyödyntäminen kokeissa on puhuttanut vuosikausia ja sen vapauttamista arvostelussa on vaadittu toistuvasti. Paikannin antaa lahjomatonta tietoa koiran liikkumisesta ja käyttäytymisestä niin haun aikana kuin hirvityöskentelyssäkin. Myös käytännön metsästyksessä sen edut ovat kiistattomat.

GPS:n hyödyntäminen arvostelussa matkojen mittaamista lukuunottamatta edellyttää kuitenkin arvosteluohjeiden kirjoittamista uudelleen monelta osin. Miten arvostellaan esim. hakunopeus ja –laajuus GPS:n avulla? Me kaikki tiedämme GPS:stä katsoen onko koiran haku hyvää vai ei. Siinä vaiheessa kun tuon ”hyvyys” pitää muuttaa pisteiksi tarvitaan yhtenäinen linja ja kirjalliset ohjeet arvostelua varten. Hakulenkkien ääripäät on helppo erotella, on sitten kyseessä lähipuun takana myyrien kaivelu tai kilometrien päässä pitkin tietä kylille juoksu. Kaikki varsinainen haku näiden välillä onkin sitten selvästi vaikeampi ”kirjoittaa auki” GPS:llä arvosteltavaksi.

Nykyisten arvosteluohjeiden pienellä täsmentämisellä voitaisiin kuitenkin määrittää mm. löytömatka, löydön tapahtuminen, karkon pituus, haukun mahdollinen siirtyminen, koiran luopuminen työskentelystä ja tiellä juokseminen yms. asioita kohtuullisen helposti. Luonnollisesti GPS:n käyttäjänä pitäisi olla tuomari eikä koiranohjaaja.

Vähenisikö GPS:ää käyttäen esim. niukasti 240 min ylittävien työskentelyjen määrä koiran ”löytyessä” hieman aiemmin?


Säännöt ja yhteistyö rajojen yli

Rotujemme kotimaat ovat Ruotsi ja Norja. Siksi juuri meillä suomalaisena rotujärjestönä tulisi olla kaikkein suurin intressi yhteisten pelisääntöjen löytämiseksi länsinaapureiden kanssa. Näyttelysäännöthän kennelliitto on jo ottanut käyttöön pohjoismaiden yhteisesti hyväksymässä muodossa. Pohjoismaisen yhteistyön puitteissa on vuosia tai oikeammin vuosikymmeniä valmisteltu myös yhteisiä koesääntöjä. Pitkästä aikaa tämä työ on saavuttanut nyt myös jotakin konkreettista.

Tämän vuoden aikana saamme nähtäväksemme yhteisten sääntöjen luonnoksen tai oikeastaan arvosteluohjeiden rungon, joka sisältää myös paljon tuttua. Tuleva ehdotus muistuttaa eniten juuri suomalaisia sääntöjä ja moni pisteytystaulukko on otettu nykyisistä ohjeistamme lähes sellaisenaan. Merkittävimmät muutokset tulisivat olemaan arvostelukohtien vähentäminen 13:sta kymmeneen ja GPS:n vapauttaminen arvostelussa. Arvostelukohtien vähentäminen tapahtuisi siten, että löytömatka jää pois, hakunopeus- ja laajuus on yhdistetty yhdeksi kohdaksi samoin kuin yhteistyöhalukkuus ja tottelevaisuus.

Itselläni oli tilaisuus seurata nyt tammikuussa tuota valmistelutyötä ja nostan hattua tiimille, jonka toiminta näytti olevan hyvin rakentavaa huolimatta merkittävistä näkemyseroista yksityiskohdissa. On muistettava, että aina kun laajempia yhteisiä pelisääntöjä luodaan vaaditaan tietysti myös enemmän kompromisseja kuin silloin, kun päättävä joukko on pienempi. Jos lähdemme tosissamme tavoittelemaan yhteisiä sääntöjä niin meillä täytyy löytyä valmiutta joustaa myös omista vaatimuksistamme. Yhteiset koesäännöt mahdollistaisivat aiempaa helpommin myös laajemman yhteistyön rotujemme jalostamisessa mm. yhteisen tietokannan muodossa.


Muutoksia kevään aikana

Vuosikokous sekä sen jälkeen tehtävät toimihenkilöiden valinnat tuovat automaattisesti muutoksia toimintaamme uusien henkilöiden myötä. Ehkä nyt olisi oikea aika tarkastella myös organisaatiotamme ja toimintamme muutostarpeita laajemminkin.

Sääntömme edellyttävät ainoastaan jalostus - ja koulutusvaliokunnan nimeämistä, joiden lisäksi hallitus voi asettaa tarpeelliseksi katsomiaan muita valiokuntia. Osa toimikunnistamme on tarpeettomia tai ne toimivat puutteellisesti samalla kun erilaiset rotujärjestön vastuulle tulevat tehtävät lisääntyvät koko ajan.

Joidenkin tehtävien osalta saattaisi olla mielekkäämpää vastuuttaa yksi henkilö kuin kollektiivinen ryhmä. Usein asiat tulevat niin myös varmemmin hoidettua ja jäsenistömme saaman palvelun taso voisi myös parantua. Näiden päätösten teko jää seuraaville vastuunkantajille, jotka nimetään Laukaalla!