Tässä joulukuun numerossa ovat jälleen mukana tulokset ja tunnelmat järjestömme arvokisoista. Onnittelut kaikille mukana olleille ja erityisesti tietysti näissä kokeissa menestyneille. Useimmille meistä nämä saavutukset jäävät vain haaveeksi, toisille taas kaikki tuntuu onnistuvan niinkuin luonnostaan. Viime vuonna hirvimestaruuden saavuttanut jämtti Martinmäen Lucky Luke toisti temppunsa ja omistajansa Ari Wiik pokkasi palkinnot toisena vuonna peräkkäin. Tällä kertaa Torniossa vaativissa olosuhteissa. Muut voitot menivät harmaille eli juniorimestariksi haukkui Jänisahteen Karu (om. Kari Pasi) ja hirvimestarittaren tittelin ansaitsi Sahiahon Sanni (om. Juha Kupari).

Yksi kisa on vielä edessä eli ystävyysottelu Kainuussa. Viime kerralla järjestömme joukkue voitti, voisi sanoa jälleen, sillä kiertopalkinto jäi pysyvästi meille. Toivottavasti saamme heti uuteen kiertopalkintoonkin kiinnityksen tulevassa ottelussa.

Arvokisojemme voittajien omistajat ja kasvattajat tullaan palkitsemaan järjestön toimesta myös Forssassa ensi kevään vuosikokouksessa. Tässä lehdessä on jo alustava ilmoitus vuosikokoukseen liittyen majoitusten ja ruokailujen varaamiseksi. Aikaisemmista vuosista poiketen varsinainen virallinen ja tarkempi kokouskutsu julkaistaan vasta helmikuun lehdessä. Helmikuun lehdessä julkaistaan kokouksen asialista liitteineen. Mukana tulee olemaan mm. esitys uusista yhteispohjoismaisista säännöistä. Sääntöluonnos löytyy tällä hetkellä ainoastaan nettisivuiltamme. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että viimeinen yhteinen palaveri pohjoismaiden välillä pidetään vasta tämän lehden materiaalin jättöpäivän jälkeen joulukuun alussa.

 

Suomessa rotujärjestöt ovat hallituksissaan hyväksyneet esitetyn sääntöluonnoksen vuosikokouksiin vietäväksi. Ilman uutta käsittelyä ei tuohon luonnokseen voida tehdä enää merkittäviä muutoksia. Pohjoismaiden yhteisessä kokouksessa heinäkuun alussa onkin sovittu, että lähinnä selviä virheitä ja pieniä oikaisuja voidaan enää tässä vaiheessa tehdä. Kunkin rotujärjestön vuosikokous sitten keväällä ottaa kantaa siihen, ovatko säännöt esitetyssä muodossa hyväksyttävissä vai jatketaanko edelleen nykyisillä säännöillä.

 

Pitkien AVO-kokeiden kokeilu käytössä piireissä 

Tämän syksyn avoimien kokeiden suoritusmäärä on ainakin alkusyksystä ollut monin paikoin edellisvuosia pienempi. Tämä siitäkin huolimatta, että kynnystä AVO-kokeille on madallettu laajennetun koko koekauden kestävien AVO-kokeiden kokeilun myötä.

Näiden kokeiden osalta on monin paikoin puutteita paperitöissä. Liian helposti näyttää unohtuvan se tosiasia, että kukin koesuoritus on oma kokeensa. Jokaisesta suorituksesta täytyy täyttää myös koepöytäkirja, ei pelkästään koirakohtaista lomaketta.

Suoritusten määrä näissä kokeissa on ollut joillakin alueilla ainakin alkusyksystä pieni myös sen vuoksi, että hirvikantaa on leikattu turhan paljon. Edellytykset nuorten koirien kouluttamiseksi eivät ole olleet entisellään. Tämä pätee ainakin kotiseudullani entisen Oulun riistanhoitopiirin eteläisissä osissa.


Eivätkö karhukoirat ole hirvikoiria? 

”Tämä ei koske vain hirvikoiria – myös karhukoirilla on näitä paljon!”. Tämä on mahdollisimman tarkka lainaus Kirsi Sainion sanoista Suomen kennelliiton valtuustoseminaarin yhteydessä. Kyseessä lienee kuitenkin täysin tahaton lipsahdus, jolla oli tarkoitus vain erotella harmaat ja karjalankarhukoirat rotuina (lue: harmaat = SHHJ:n rodut ja karhukoira on karjalankarhukoira). Kommentti liittyi vastaukseen, jonka sain puolusteltuani meidän ko. seminaarissa tampioiksi kutsuttujen toimia runsaiden poikkeuslupien anomisen vuoksi. Tampioksi nimittely Sainion taholta johtui taas siitä, että emme huolehdi ajoissa pevisaan liittyvien tutkimusten tekemisestä. Aikaisemmin tutkimustulokset piti olla vahvistettuna vasta pentuja rekisteröitäessä, nykyisin esim. lonkkakuvauksen tulos täytyy olla kennelliitosta saatuna ennen astutusta.

No, selitystä selityksen perään. Entistä varmempaa on kuitenkin se, että kasvattajan tulee jatkossa aina vain tarkemmin seurata muutoksia ohjeissa ja määräyksissä. Ohjeita ja määräyksiä tutkittaessa esim. kennelliiton osalta kannattaa tarkistaa myös kuukausi, jolloin päätös on annettu. Sama vuosi ei takaa sitä, että ohje on uusi. Koirarekisteriohje on kennelliiton hallituksen toimesta muutettavissa vaikka kuukausittain.  

Yhdessä asiassa kennelliitto ei petä. Kustannukset rekisteröintimaksujen osalta nousevat syysvaltuuston päätöksellä. Saimme kuulla myös siitä, että ensi keväänä on tiedossa korotuksia jäsenmaksuihin. Uuden tapahtumatietojärjestelmän kehityksen myötä tulee jatkossa myös tarve yksilöidä palkintotuomarit samoin kuin ylituomarit numeroimalla heidät. Tämä edellyttäisi jatkossa sitä, että kaikkien palkintotuomareidenkin pitäisi olla Suomen kennelliiton jäseniä. Ylituomarikortin numero on nimittäin SKL:n jäsennumero.

Suosittelen toki kaikille järjestömme jäsenille myös Suomen kennelliiton jäsenyyttä. En vain haluaisi rakennettavan järjestelmää, jossa hirvikoiralla harrastaminen pakottaisi jäsenyyteen!

 

Onhan se kelejä pidellyt!

Vielä on muistissa se aika, jolloin joulukuun alkaminen mustana ja vesisateisena pisti mielen synkäksi, koska lumeton maa ruokki epäilyjä joulupukin liikkumiskyvystä. Tänään töissä eräs australialainen asiakkaan edustaja kyseli, milloin täällä Suomessa yleensä tulee lumi? Hieman hän epäili, kun vakuutin tähän aikaan yleensä jo olevan melkoisen valkoista. Ulkona kun näyttää tällä hetkellä ihan samalta kuin nykyisessä asuinpaikassaan Englannissakin yleensä.  Kaipaili jo kovasti hiihtokelejä!

Hirvijahti on meillä loppunut jo kuukausi sitten. Lupia olisi vielä ollut jäljellä, mutta sopiva jäävä kanta olisi ollut jos pyyntiä ei olisi aloitettukaan. Toivottavasti nämä kelit edesauttavat myös hirvien eloonjäämismahdollisuuksia varsinkin tuossa naapurissa olevilla valtion mailla. Viime vuonna kun saivat siellä naarasprosentiksi yli 90% ja nyt välineuvottelussa vastaava prosentti oli yhdelläkin pienemmällä porukalla siellä tasan sata. Mielestäni sateinen ja tuulinen joulukuu olisi ihan paikallaan tässä tilanteessa ja musta joulu todella kaunis!

Hyvää loppuvuotta ja rauhaisaa joulunodotusta teille kaikille!