Uudet hirvenhaukkukokeiden säännöt ovat kennelliiton siunausta vaille valmiit käyttöönotettaviksi! Kaikki rotujärjestöt hyväksyivät uudet säännöt vuosikokouksissaan ilman äänestystä, mikä antaa hyvän pohjan uusien koesääntöjen käyttöönotolle. Kennelliiton valtuustolla on kuitenkin vielä viimeinen sanansa sanottavana niin sääntöjen hyväksymisen kuin sääntöjen voimaantulonkin osalta. Tavoitteena on, että uudet säännöt olisivat käytössä jo tulevalla koekaudella tänä vuonna.

Olen kuullut väitettävän, että SHHJ:n vuosikokouksen puheenjohtaja ei olisi antanut mahdollisuutta äänestämiselle sääntöasiassa. Koska kommentoija ei itse ole ilmeisesti ollut edes samassa kokouksessa läsnä niin kerrottakoon myös tässä, että keskustelua asiasta käytiin pitkään ja vain yhdessä puheenvuorossa esitettiin uuden sääntöehdotuksen hylkäämistä. Koska tuo esitys ei tämän jälkeenkin jatkuneen keskustelun aikana saanut yhtään kannatuspuheenvuoroa ei myöskään ollut mitään mistä äänestää. Päätöksen nuijimisen aikaansaamat aplodit vahvistivat tehdyn päätöksen kannatuksen kokousväen keskuudessa!

Kokouksessa kuitenkin myös äänestettiin. Äänestys käytiin haukutusajan jatkamisesta. Asian käsittelyn aikana hallituksen yksimielinen esitys sai myös kokousväen selvän enemmistön kannatuksen. Tämä äänestys oli kuitenkin ehdottoman tarpeellinen jäsenistön mielipiteen selvittämiseksi. Vuosikokouksen päätöksellä SHHJ:n hallitus ei lähde ajamaan haukutusajan jatkamista.

Kokous oli rakentavassa hengessä keskusteleva ja hallitus sai monenlaista evästystä tulevan toiminnan pohjaksi. Kokouksen puheenjohtaja Jarmo Rantanen onnistui tehtävässään erinomaisesti mahdollistaen keskustelun, mutta vieden kokousta kuitenkin määrätietoisesti eteenpäin.

Forssassa kokouspäivän järjestelyt kaikkinensa toimivat erinomaisesti ja siitä kiitokset kaikille järjestelytehtävissä toimineille!


Talouden saralla tekemistä

Järjestömme talous on edelleen vakaalla pohjalla, kiitos aiempina vuosina tehdyn työn. Myös vuosikokous kiinnitti aiheellisesti huomiota negatiiviseen tulokseemme viime vuodelta. Vaikka talousarvio oli alunperinkin laadittu selvästi miinusmerkkiseksi, niin negatiivinen tulos ei ole tietenkään sellainen, mihin olisi tarkoitus ehdoin tahdoin pyrkiä. Tilanne on samankaltainen tällä hetkellä kaikissa hirvikoirajärjestöissä. Olin todistamassa kahdessa kokouksessa kuinka kennelliiton edustaja pääsi tervehdyksissään kuittaamaan rotujärjestöjemme heikkoa taloudellista tulosta sillä, että kennelliitto teki viime vuodelta 800 000 euroa positiivisen tuloksen. Hyvä niin?

Rotujärjestössämme hallitus on ensisijaisesti vastuussa taloudesta ja hallituksen alaisten toimikuntien kanssa tilannetta pyritään korjaamaan talouskuria tiukentamalla. Voimme kuitenkin yhteistuumin toimia asian hyväksi myös tuloja kasvattamalla mm. tehostamalla jäsenhankintaa. Etenkin kasvattajat ovat pentuja myydessään avainasemassa toivottamaan uudet jäsenet tervetulleiksi järjestöömme. Jäsenmaksutulot ovat merkittävin tuloerä taloudessamme. Kuluvana vuonna on kaikilla vähintään 3 uutta maksavaa jäsentä hankkivalla mahdollisuus osallistua kylpyläviikonlopun arvontaan. Tämän lisäksi toteutetaan jokavuotinen jäsenhankintakilpailu ja voittajat palkitaan vuosikokouksessa 2013 Vaasassa.


Kiinnostaako matka Elverumiin ja Rättvikiin?

Monen vuoden tauon jälkeen suunnittelemme matkaa rotujemme kotimaihin, Norjaan ja Ruotsiin. Elokuun puolivälissä toteutettavalla matkalla on mahdollisuus osallistua Elverumissa pidettäviin pohjoismaisiin metsästys- ja kalastuspäiviin, joissa vierailee vuosittain 30 000 ihmistä. Molemmissa paikoissa on myös koiranäyttelyt, joissa on mukana rotujärjestöjemme edustamat rodut. Esim. Elverumiin odotetaan n. 500 metsästyskoiraa. Ilmoitus matkasta löytyy toisaalla tässä lehdessä. Toivottavasti saamme mukaan riittävästi lähtijöitä, jotta matka toteutuu!


Mitä alkanut vuosi tuo tullessaan?

Tämän vuoden aikana tapahtuu monia asioita, joilla saattaa olla suuri merkitys myös meidän harrastuksellemme. Rotujemme JTO:t on hyväksytty kennelliitossa. Uusien sääntöjen käyttöönotto ei varmasti tapahdu kivuttomasti GPS:n avulla tehtävine tulkintoineen. Mitä tekevät Ruotsi ja Norja uusien sääntöjen kanssa? Kennelliiton valtuusto käsittelee jalostusstrategiaa kevään kokouksessa. Uusi tietokanta pitäisi ottaa käyttöön. Tässä vain muutamia mainitakseni. Kaikkien näiden haasteiden keskellä meidän tulee myös kääntää rotujärjestömme talouden kurssi parempaan suuntaan.

Jämtlanninpystykorvan noustua uhkaamaan harmaan norjanhirvikoiran asemaa alkoivat harrastajien välit selvästi huonontua. Sittemmin jämtti on jo rekisteröinneissäkin huristellut ohi ja tuntuu siltä, että koiranhännänvetoa on näiden päärotujemme välillä jopa enemmän kuin joskus ennen harmaiden ja karhukoirien välillä. Imatralla SPJ:n vuosikokousviikonloppuna kuulin viimeksi, kuinka karhukoiraharrastajat kertoivat harmaan tulon Suomeen olleen parasta mitä karhukoirajalostukselle on tapahtunut. Syntynyt kilpailutilanne pakotti jalostamaan myös karhukoiraa paremmaksi hirvikoiraksi. Nykyään nämä kolme hirvikoirien valtarotua ovat tilastollisesti katsoen ja koesuorituksilla mitattuna käytännössä samalla tasolla. Ehkä ainoastaan karhukoiranartut ovat vielä hieman jäljessä muihin verrattuna. Kilpailu on siis hyvästä kunhan se on tervettä ja käydään hyvässä hengessä!

Toimiessani puheenjohtajana ovat kaikkien veljesjärjestöjemme puheenjohtajat jo kertaalleen vaihtuneet. Oma pestini tulee olemaan katkolla ensi vuonna Vaasan vuosikokouksessa. Vaikka en ole vielä varsinaisesti harmaantunut tässä tehtävässä, niin parta on jo mennyt valkoiseksi. Niin Forssassa kuin muissakin yhteyksissä on tiedusteltu tulevan puheenjohtajavalinnan osalta, olenko käytettävissä Vaasassa päätöstä tehtäessä. Asiaa en ollut vielä ennen Forssan kokousta edes harkinnut.  Täytän elokuussa 50 v. ja olen luvannut siihen mennessä kertoa asiasta. Silloin meillä on vielä koko syksyn koekausikin aikaa avoimin kortein valmistautua tulevaan. Järjestödemokratiaan kuuluu luonnollisesti se, että vaihtoehtojen tarjoaminen tässäkin asiassa jäsenistön päätettäväksi ei varmaankaan ole pahasta.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Esa Kukkonen