Perjantaina viirin nosto ja avaus

Oulun seudun hirvikoirayhdistys (OSHY) Pohjois-Pohjanmaalta oli järjestelyvuorossa Hirvimestaritar 2009 ottelulle. Kisan keskuspaikkana toimi idyllinen kartanohotelli Törmänhovi, joka on aikanaan toiminut niin kunnalliskotina, sotilassairaalana kuin kunnansairaalanakin. Saapuessani koepaikalle siellä häärivät kameroineen Eeva-Liisa Kemppainen ja Hannu Talvi, jotka huolehtivat koirien kuvauksesta. Tämän vuoden narttumestaruudesta kisaamaan selvisi karsintojen kautta 6 harmaata sekä 6 jämtiä sekä edellisen vuoden hirvimestaritar.

Kisojen virallinen avaus suoritettiin hieman klo 18 jälkeen viimeisenkin pitkämatkalaisen saavuttua paikalle. Järjestäjän puolesta rotujärjestön viirin nostivat salkoon Arto Kiviniemi ja Pekka Meriläinen. OSHY:n puheenjohtaja Sakari Alariikola toivotti kaikki tervetulleiksi ja onnitteli osallistujia hyvästä koirasta ja saavutuksesta päästä SM-kisoihin. Ottelutoimikunnan puheenjohtajana toiminut Markku Lehtola jatkoi käytännön järjestelyjä hoitavan tahon puolesta tervehdyksiä, jonka jälkeen rotujärjestön puheenjohtaja Esa Kukkonen painotti voittajan saavuttavan erilaisten palkintojen lisäksi myös virallisen MR-09 tittelin suomenmestaruuden merkiksi. Esa kuvasi narttujen kovaa tasoa mm. sillä, että juniorimestaruusottelustakin mukana oli kaksi koiraa; tämän vuoden juoniorimestari Niskankosken Nekku sekä kisassa neljänneksi sijoittunut Taitolan Ronja.

Terveisensä ottelulle toivat avauksen yhteydessä myös Risto Pistemaa Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin edustajana ja Harri Hepo-oja Oulun riistanhoitopiirin puolesta. Maastomestari Pekka Meriläinen kehui maastojen hirvitilanteen ja oppaiden esityön valmistelujen osalta. Pekka epäili joissakin maastoissa löytöjen jäävän lyhyiksi ja että maastot sijaitsevat lähellä, pyynti oli maastoissa rauhoitettu hyvissä ajoin ja osa oppaista on nukkunut hirvien kanssa!

Tervehdysten ja puheiden pidon jälkeen Kankaan Teuvo otti ohjat käsiinsä ja kutsui koirat esittelyyn yksi kerrallaan alkaen pohjanlohkon koirista ja kärjessä edellisen vuoden Hirvimestaritar Renkirannan Mimi omistajansa Asko Elfvingin kera. Hallitsevan mestarin nykykuntoa ilman karsintojakin kuvannee se, että Mimi saavutti Kainuun piirinmestaruuden vain kahta viikkoa ennen Hirvimestaritar-ottelua. Koirien esittelyn jälkeen siirryimme sisätiloihin nauttimaan illalliseksi varattua käristystä muusin kera!


Ylituomarin puhuttelu ja arvonta

Ottelun ylituomari Kalle Immonen aloitti puhuttelunsa aamulla klo 6:30. Arvosteluohjeista Kalle painotti puhuttelussaan löytöhaukkua, haukkutyöskentelyn laatua sekä pysäyttämistä ja seuraamista. Kaikenlainen soittelu ja yhtedenpito ryhmien välillä kiellettiin samoin kuin ulkopuolisten sekaantuminen tavalla tai toisella ryhmän tekemisiin. Pimeän todettiin tulevan klo 16, joten kaikkien osalta arvostelu olisi lopetettava viimeistään klo 17. Mahdollisimman tasapuolisen tilanteen mahdollistamiseksi irtilasku määrättiin tapahtuvaksi klo 8 – 8:30.


Ylituomarin maastokierros

Ylituomarin maastokierroksella oli selkeä tavoite - haukkua ei ollut tarkoitus kuunnella sen kustannuksella, että jonkin koekoiran suoritusta häirittäisiin. Ryhmälle arvotut tuomarit hoitakoot haukun kuuntelun ja arvostelun maastossa. Ylituomarin ryhmä siirtyi pikkubussilla Mutterikodalle, jossa Vesa Hietaharju ja Timo Turula olivat laittaneet valmiiksi tulet ja maittavat tarjoilut. Tarjolla oli perinteisen nokipannukahvin ja makkaran lisäksi monenlaista purtavaa, mm. räiskäleitä mansikkahillon ja kermavaahdon kera sekä leipäjuustoa ja lakkahilloa.


Ylituomarin vastaanotto

Ensimmäisenä koepaikalle saapui Tauno Keisalan Anun ryhmä. Anulle ei voitu todeta tapahtuneen löytöä ja tulostaulua tulivat koristamaan kisan ainoat viivat. Toisena saapuneen Renkirannan Minjan ryhmä harmitteli lyhyttä löytöä, jossa hakuaikakin jäi kuuteen minuuttiin. Koiranomistaja kertoi maastoon ajelun yhteydessä heti aamulla huomanneensa, että siitä ei tule ongelmaa josko löytöä tapahtuisi tänä päivänä. Useampikin koiranomistaja sai todeta eilisiltana kuullut maastomestarin ”uhkaukset” lyhyistä löydöistä todeksi, vaikka osalle tarjoutuikin tilaisuus testata kunnolla myös hakua. Viimeisenä puhutteluun saapui Rusmosan Roosan mukana ollut ryhmä. Roosalla päivän pituutta venytti häiritsevä este ja sen jälkeen tapahtunut uusi löytö iltapäivän puolella. Myös GPS-puhelimen hukkuminen matkan varrelle viivytti hieman ryhmää. Kuitenkin ennen seitsemää olivat kaikki ryhmät ehtineet käydä ylituomarin puhuttelussa.


Tulokset

Kun viisi ryhmää oli käynyt ylituomarin puhuttelussa, näytti tulostasosta tulevan hyvä. Yleensähän tulokset vain paranevat loppua kohden. Jostakin syystä turhan monen kohdalle sattui kuitenkin varsin rikkonainen työskentely, eivätkä tulokset yltäneet ihan sille tasolle mitä näiden koirien kohdalla voisi olettaa suotuisissa olosuhteissa. Ottelussa kärkipäähän sijoittuneiden koirien työskentelyn arvoa tuo ei kuitenkaan lainkaan vähennä. Voittajaksi kisassa selviytyi ja Hirvimestaritar 2009 tittelin saavutti Miika Silvanderin harmaanorjanhirvikoiranarttu Reta Pusulasta, onnittelut voittajalle!