Menneiden vuosien aikana olen toiminut monissa ryhmänäyttelyissä näyttelysihteerinä, välillä useammassa saman kuukauden aikana ja onneksi laput ja liput eivät ole menneet täysin sekaisin. Tyypillisesti järjestäjänä on ollut joku metsästysseura tms. ja luonnollisesti silloin näyttelyssä on ollut osat 5&6 ja lisäksi joku ryhmä, esim. 7 tai 8 tai 7/8 yhtenä ryhmänä, joskus myös 4.

Suomalaisia ulkomuototuomareita on ilmeisesti liian vähän. Kuitenkin osa suomalaisista ulkomuototuomareista väittää tuomareita olevan liikaa, koska heitä ei pyydetä tehtäviin.

Ongelma liittynee kuitenkin ainakin osittain siihen, missä ja millainen näyttely on kyseessä.

Jos näyttely on kansainvälinen kaikkien rotujen näyttely tai muu erikoisnäyttely niin halukkuutta ja valmiutta tehtävien vastaanottamiseen kyllä löytyy.

Jos näyttely on tavallinen ryhmänäyttely maakunnassa niin kalenteri on kysyttäessä täynnä, vaikka ei vielä olisi edes keskusteltu siitä minkä vuoden näyttelystä on kyse!

Samalla logiikallahan voitaisiin ajatella myös niin, että esim. ylituomari ei lähtisi lainkaan ns. ykkösenhakukokeisiin tuomariksi. Voisihan sitä odotella pelkkien arvokisojen kutsuja. Pääsisi juhlaillalliselle ja mahdollisesti lehtiinkin poseeraamaan. Hyvä!

Onneksi ylituomarit eivät vielä metsästyskoirien kokeissa toimi noin. Sama koskee onneksi myös metsästyskoiria arvostelevia ulkomuototuomareita. Heillä valmiutta tehtävien vastaanottamiseen löytyy ja suuret kiitokset siitä!

Linkistä www.kotinet.com/salolankennel/Sievi/ löytyvään näyttelyyn löysin onneksi ryhmälle 8 tuomarin Virosta. Ensimmäinen yhteydenotto lahden eteläpuolelle tuotti heti tulosta :-)