Suomen Kennelliiton yleiskokous 21.11.2010 !

Kennelliiton ylintä päätösvaltaa käyttää yleiskokous, joka pidetään joka kolmas vuosi marraskuussa. Seuraava yleiskokous pidetään 21.11.2010 ja siihen voivat osallistua kaikki kennelliiton henkilöjäsenet ja jäsenyhdistykset. Yleiskokouksessa valitaan jäsenet kennelliiton valtuustoon seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi.

Mahdollisuutesi vaikuttaa kennelliiton päätöksentekoon?

Kennelliiton säännöissä mainitaan mm. että ”Yleiskokouksessa on jokaisella 18 vuotta täyttäneellä Kennelliiton henkilöjäsenellä yksi (1) ääni. Lisäksi hän saa valtakirjalla edustaa neljää (4) muuta henkilöjäsentä. Jäsenyhdistyksen edustaja saa yhdistyksen äänimäärän lisäksi edustaa valtakirjalla 29 henkilöjäsentä eli siis käyttää oman äänensä mukaan lukien 30 henkilöjäsenen äänen. Henkilöjäsen voi edustaa vain yhtä jäsenyhdistystä ja jäsenyhdistyksellä voi olla vain yksi edustaja.”

Jos metsästysseurasi, kennelkerhosi tms. yhdistys järjestää kokeita tai näyttelyjä on yhdistys myös kennelliiton jäsenyhdistys. Varmista tällöin, että yhdistyksesi ääni on käytettävissä yleiskokouksessa. Yhdistyksen edustajalla tulee olla yhdistyksen virallinen valtuutus esim. kesäkokouksen päätöksellä.

Jäsenyhdistyksen edustajalla voi olla

  • oma henkilökohtainen ääni (1)
  • yhdistyksen äänet valtakirjalla (1-3)
  • enintään 29 henkilöjäsenen äänet (0-29)

Jäsenyhdistyksen edustajana sinulla on siis 2-33 ääntä sen mukaan paljonko jäseniä yhdistyksessäsi on ja kuinka paljon henkilöjäsenten valtakirjoja on käytettävissäsi.


Pääsetkö mukaan kokoukseen sunnuntaina 21.11. ?

Jos olet kennelliiton jäsen niin tarvitsemme sinut mukaan vaikuttamaan tulevassa yleiskokouksessa ja äänesi voit käyttää joko henkilökohtaisesti paikan päällä tai antamalla valtakirjan. Ajankohta ei ole otollinen hirvikoiraharrastajan kannalta, mutta pyrimme helpottamaan osallistumista mm. järjestämällä yhteiskyydityksiä kustannusten minimoimiseksi tai jopa kokonaan ilmaiseksi. Näistä lisää lokakuun lehdessä ja nettisivuillamme myöhemmin syksyllä!

Toimi näin!

a) Olen kennelliiton jäsen, mutta en pääse kokoukseen

Täytä tässä lehdessä oleva valtakirja ja toimita se esim. sihteerillemme tai valtuuttamallesi henkilölle. Älä kuitenkaan kirjoita valtuutetuksi henkilön nimeä ellet ole sopinut asiasta hänen kanssaan – jätä kohta mieluummin tyhjäksi. Kehota myös ystäviäsi mukaan ”talkoisiin”!

b) Olen kennelliiton jäsen ja lähden mukaan kokoukseen

Toimi aktiivisesti hankkiaksesi henkilöjäsenten valtakirjoja sekä varmista oman jäsenyhdistyksesi kesä-/syyskokouksessa (ellei päätetty jo talvella/keväällä), että yhdistyksen äänet tulevat käytettyä ja edustaja nimetään kennelliiton yleiskokoukseen. Seuraa syksyllä ilmoittelua yhteiskyydityksiin liittyen!

c) En ole kennelliiton jäsen

Kennelliiton jäsenenä käytettävissä ovat kennelliiton palvelut ja saat Koiramme lehden 10 kertaa vuodessa. Kennelliitto on toimintamme kattojärjestö ja liittyminen on suositeltavaa vaikka et haluaisikaan vaikuttaa tulevassa yleiskokouksessa.

 

 

 

Toimi ajoissa!

Kuten yleensäkin kennelliitosta puhuttaessa on byrokratia kokouksen valmistelujen suhteen merkittävästi erilainen verrattuna rotujärjestömme vuosikokoukseen. Valtakirjat ja ilmoitukset jäsenyhdistysten edustajista täytyy toimittaa kennelliiton toimistoon vähintään 21 päivää ennen kokousta toimiston työaikana.

Toimi ajoissa etenkin jäsenyhdistysten äänten käytön määrittämiseksi – jäsenyhdistyksen edustajalla on käytettävissään jopa yli 6-kertainen äänimäärä henkilöjäseneen verrattuna valtakirjat huomioiden!

Miksi vaivautua ja miksi juuri nyt?

Onhan sitä pärjätty ihan hyvin aiemminkin, tämä on tosi. Kennelliiton jäsenille näkyvät palvelut ovat kehittyneet viime aikoina ainakin vasteaikojen osalta selvästi (mm. rekisteröinnit). Kaikki kennelliitossa ei ole suinkaan huonoa!

Asioita voidaan kuitenkin valmistella monella tavalla ja päätöksiä voidaan tehdä erilaisin perustein. Kennelliiton organisaatiorakenne on muuttunut konserniyhtiöksi, jossa edes tavallinen valtuuston jäsen ei pääse vaikuttamaan kovinkaan paljon tytäryhtiöiden asioihin. Päätöksenteko on etääntynyt etenkin metsästyskoirien kanssa toimimisesta, päätöksiä tehdään ja valmistellaan yhä enemmän vain kehäkolmosen sisällä. Maakunnissa tapahtuviin metsästykseen liittyviin asioihin ei useinkaan kennelliiton taholta reagoida millään tavalla.

Kennelliiton suurimmat rotujärjestöt ovat Suomen Ajokoirajärjestö, Suomen Harmaahirvikoirajärjestö ja Suomen Pystykorvajärjestö mainitussa järjestyksessä. Meillä kaikilla on valtuustossa vain yksi kiintiöpaikka. Aiemmin metsästyskoiraharrastajilla oli suhteellisen suuri vaikutusvalta kennelliitossa. Nyt jokaisella valtuustokaudella tulee useita uusia ja pieniä rotua harrastavia yhdistyksiä (lähes poikkeuksetta pääkaupunkiseudulle), jotka minimivaatimukset täyttäessään pääsevät uuteen valtuustoon ja saavat saman vaikutusmahdollisuuden kuin mekin hyvin suppean harrastajajoukon voimin. Samalla tietysti meidän mahdollisuutemme vaikuttaa asioihin vähenee suhteellisen osuuden pienentyessä. Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja mainitsi tähän asiaan liittyen, että päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tulevaisuudessa paisuvan valtuuston vuoksi. Ellemme ole mukana uuden järjestelmän valmisteluissa niin emme ehkä ole mukana tulevaisuudessa päätöksenteossakaan edes nykyisessä määrin! 

Monen asian osalta olemme sellaisella vedenjakajalla, että meidän on nyt toimittava tai tyydyttävä kohtaloomme sivustakatsojina jatkossa. Konkreettinen vaikuttaminen kennelliiton asioihin lähtee vastuun kantamisesta ja osallistumisesta päätöksentekoon!